Why is it called a stonechat?
The stonechat is named for its call, which sounds just like two small stones being hit together! It can be seen on heathland and boggy habitats.
Are Stonechats common in the UK?
As its name suggests, birds utter a sharp loud call that sound like two stones being tapped together. They breed in western and southern parts of the UK, but disperse more widely in winter.
Are Stonechats common in Scotland?
It’s amusing to watch their antics, as they are constantly active, flicking their wings and eagerly darting about. The stonechat is a common breeding resident throughout the UK and Ireland, and as many as 30,000 pairs breed in Scotland.
Are Stonechats rare in Ireland?
Widespread resident in scrubland throughout Ireland, mainly near the coast. Scarce in the midlands.
What does a wheatear look like?
What do wheatears look like? Male wheatears have black cheeks, a white eye stripe and a grey crown. Females have brownish-orange cheeks and a grey-brown eye stripe and crown. Both sexes have a striking white rump with a black ‘T’ shape on their tail, and an orange-flushed breast.
Do Stonechats winter in UK?
In autumn, upland stonechats desert their summer homes and head south and west. A few head down to the Mediterranean, but most spend the winter here in Britain.
Where do Stonechats nest?
Stonechats start to breed early in the year, with eggs often laid in late March in lowland sites, although later at higher altitude. They nest from ground level up to about 1 m, usually at an arm’s length deep inside gorse or other dense bush.
Do wheatears Bob?
wheatear, (genus Oenanthe), any of a group of approximately 20 species of thrushes belonging to the family Muscicapidae. (Some classifications place these birds in family Turdidae.) They resemble wagtails in having pied plumage and the tail-wagging habit (with body bobbing).
Where can I see the wheatears?
All wheatears spend winter in tropical Africa, then head north in spring. Our race arrives in the UK during March – sometimes as early as late February. Males are first to arrive. Look out for them around the coast at this time, before they move to their inland breeding sites.
Are Redstarts rare?
The similar-looking black redstart is a dark, sooty grey and red tail, and is a rare nesting bird that frequents city centres and industrial areas, rather than woodlands.